Emzirme Politikamız
06 Aralık 2022


DSC_4439.JPG

DSC_4443.JPG

DSC_4441.JPG
DSC_4442.JPG
Hastanemizin poliklinik katında emziren annelerin rahatlıkla faydalanabileceği "Emzirme Odamız" bulunmaktadır. Aynı katta Anne Sütü Danışman Hemşiremiz annelerin her türlü emzirme ile ilgili sorunlarına cevap verebilmek ve eğitim için Anne Sütü Danışman odasında hizmet vermektedir.

212.png

EMZİRME POLİTİKAMIZ

  1. Hastanemiz bünyesinde emzirmeye ilişkin yazılı bir emzirme politikası hazırlanmış olup, düzenli  aralıklarla tüm  personelimiz bilgilendirilmektedir.
  2. Hastanemizde öncelikle gebe, lohusa  ve bebekle  çalışan  sağlık personeline öncelikli olmak üzere, tüm personele yönelik olarak politika doğrultusunda gerekli bilgi ve becerinin kazandırılması için eğitim programı hazırlanmıştır.  Bu program kapsamında eğitimler düzenli olarak gerçekleştirilmektedir.
  3. Hastanemizde hizmet alan tüm gebeler anne sütü, emzirmenin yararları ve emzirme uygulaması ile ilgili olarak bilgilendirilmektedir.
  4.  Annelere anne sütünün yararları anlatılarak emzirmeye özendirilmekte ve bebeğini her istediğinde emzirilmesi teşvik edilmektedir.
  5. Tıbbi zorunluluk olmadıkça hastanemize başvuran 0-6 aylık bebekleri olan annelere sadece anne sütü ile beslenme önerilmekte, 2 yaş ve üzerine kadar emzirmeleri teşvik edilmektedir.
  6. Anne sütü ile beslenen bebeklere emzik, biberon türünden herhangi bir şey verilmemesi için annelere ve diğer aile fertlerine eğitim verilmektedir.
  7. Hastanemizde annelere doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirmeye başlamaları için sağlık personelimiz tarafından gerekli eğitim ve profesyonel yardım sağlanmaktadır.
  8. Annelerin rahatça emzirebilmeleri için hastanemizde emzirme odası düzenlenmiştir. Polikliniklerimizden emzirme odasını gösterir yönlendirmeler oluşturulmuştur.
  9. Hastanemizde,  gebe kadınlar ve emziren annelere, anne sütü muadilleri markasını taşıyan ya da anne sütü muadilleri kullanımını özendirecek poster, afiş, araç-gereç broşür ya da armağan verilmesi engellenmektedir.
  10. Hastanemizde doğum yapan annelere bebeklerini nasıl emzireceği ile ilgili bilgi verilip emzirme değerlendirmesi ve konu hakkında uygulama yapılmaktadır. Ayrıca Bebek emzirme hemşiremiz tarafından da uygulamalı olarak da eğitim verilmektedir. Çeşitli sebeplerle bebeklerinden ayrı kalacak annelere de uygulamalı eğitim yapılarak emzirmeyi nasıl sürdürebilecekleri hakkında bilgi verilmektedir.
  11. Doğumdan sonra,  anne ve bebeğin görsel ve tensel teması kolaylıkla sağlayabilecekleri şekilde, 24 saat aynı odada kalmaları sağlanmakta ve sağlık sorunları dışında ayrı odada kalmalarına izin verilmemektedir.
  12. Bu kurumda “Bebek Dostu Hastane ve Doğru Anne Sütü Uygulamaları” benimsenir ve her yenidoğan bebeğin sağlıklı olmaları hedeflenir.Web sitemizde (www.ortacadh.saglik.gov.tr) anne sütü ve emzirme ile bilgiler verilmekte ve sürekli güncellenmektedir.
  13. Hastanemizden taburcu olduktan sonra da emzirme ile ilgili yaşadığınız sorunlardan Emzirme Hemşiremizi arayarak  her türlü anne sütü ile ilgili sorularınızda bilgi alabilirsiniz. Hastanemiz  telefonu 0252 282 53 13  dahili 1448 arayabilirsiniz.

                                   
                                                 
HASTANELER İÇİN BAŞARILI EMZİRMEDE 11 ÖNERİ

1. EMZİRMEYE İLİŞKİN YAZILI BİR POLİTİKA HAZIRLANMALI VE BU DÜZENLİ ARALIKLARLA TÜM SAĞLIK

PERSONELİNİN BİLGİSİNE SUNULMALIDIR.

2. TÜM SAĞLIK PERSONELİ BU POLİTİKA DOĞRULTUSUNDA EĞİTİLMELİDİR.

3. HAMİLE KADINLAR, EMZİRMENİN YARARLARI VE YÖNTEMLERİ KONUSUNDA BİLGİLENDİRİLMELİDİR,

4. DOĞUMDAN SONRAKİ İLK BİR SAAT BEBEKLERİN ANNELERİ İLE TEN TEMASI KURMASINI SAĞLAYARAK EMZİRMEYE BAŞLAMA KONUSUNDA

YARDIMCI OLUNMALIDIR,

5. ANNELERE, EMZİRMENİN NASIL OLACAĞI VE BEBEKLERİNDEN AYRI KALDIKLARI DURUMLARDA SÜTÜN SALGILANMASINI NASIL

SÜRDÜREBİLECEKLERİ GÖSTERİLMELİDİR,

6. TIBBEN GEREKLİ GÖRÜLMEDİKÇE, YENİ DOĞANLARA ANNE SÜTÜNDEN BAŞKA YİYECEK, İÇECEK VERİLMEMELİDİR, İLK 6 AY SADECE ANNE SÜTÜ

VERİLMESİ, DEVAMINDA İSE UYGUN TAMAMLAYICI BESLENME  İLE BERABER EMZİRMENİN 2 YAŞ VE ÖTESİNE KADAR SÜRDÜRÜLMESİ KONUSUNDA

AİLELER BİLGİLENDİRİLMELİDİR.

7. ANNE İLE BEBEĞİN 24 SAAT BİR ARADA KALMALARINI SAĞLAYACAK BİR UYGULAMA BENİMSENMELİDİR,

8. BEBEĞİN HER İSTEYİŞİNDE EMZİRİLMESİ TEŞVİK EDİLMELİDİR,

9. EMZİRİLEN BEBEKLERE YALANCI MEME VEYA EMZİK TÜRÜNDEN HERHANGİ BİR ŞEY VERİLMEMELİDİR,

10. ANNELER, TABURCU OLDUKTAN SONRA DA EMZİRMEYE DEVAM EDEBİLMELERİ, KARŞILAŞABİLECEKLERİ SORUNLARI ÇÖZEBİLMELERİ,

BEBEKLERİNİN VE KENDİLERİNİN KONTROLLERİNİ YAPTIRABİLMELERİ AÇISINDAN BAŞVURABİLECEKLERİ SAĞLIK KURULUŞLARI ve ANNE DESTEK

GURUPLARI HAKKINDA BİLGİLENDİRİLMELİDİRLER.

11. KURUMUN HER SAHASINDA ULUSLARARASI MAMA KODU UYGULAMALARI BENİMSENMİŞ VE UYGULANIYOR OLMALIDIR.

 


                        ORTACA DEVLET HASTANESİ

Uluslararası Mama Kodu

ANNE SÜTÜ YERİNE KULLANILAN ÜRÜNLERİN PAZARLAMASI İLE İLGİLİ ULUSLARARASI YASANIN ÖNEMLİ NOKTALARI

  • Anne sütü yerine kullanılabilecek ürünlerin reklamı yapılmaz.
  • Bu ürünlerin örnekleri veya kullanılan malzemelerin serbest bir şekilde dağıtılmaz
  • Sağlık personeli tarafından bu ürünler önerilmez.
  • Mama firmasının pazarlama personeli ile anneler arasında bağlantı kurulmaz
  • Sağlık çalışanlarına mama örnekleri  veya hediyeler verilmez.
  • Afişlerde ve mamaların etiketlerinde, mamayla beslenmenin en ideal  (mükemmel) olduğunu  gösterir biçimde bebeklerle mamaların  bir arada  resimleri bulunmaz.
  • Sağlık çalışanlarını mamalar hakkında bilimsel ve tam (olaylara dayanan) bir şekilde bilgilendirilmelidir.
  • Etikette, mama ile beslenme hakkında bilgi, anne sütünün yararları ve mama ile beslenmenin zararları ve maddi masrafı belirtilmelidir.
  • Bebekler için kullanımı zor ürünler  desteklenmez.